Genmanipulation ofarligt?

Postat den 29 maj, 2011 av Pentti

En undersökning presenterades i dag där det påstods att Sverige förlorar 100-tals miljoner kronor årligen genom att inte tillåta genmanipulerade grödor. Enligt nyhetssändningen påstår undersökningen att andra undersökningar bevisat ”utom allt rimligt tvivel” att GMO-grödor är helt ofarliga!

Att grödorna är ofarliga kan nog gälla för människan och på kort sikt. Men vad händer på lång sikt?  Är grödorna ofarliga också för naturen i övrigt? Kommer GMO-grödorna att sprida sig och ta över omgivande landskap med monokulturer som följd? Hotas arternas mångfald? Kommer monokulturer att gynna uppkomsten av nya skadeinsekter med nya resistensegenskaper så att vi får liknande problem som med antibiotikaresistenta bakterier?

Det finns alldeles för många obesvarade frågor om de långsiktiga riskerna för att JAG skall acceptera GMO-grödor.

Enligt undersökningen kan GMO frigöra åkermark för odling till biodiesel, som inte behövs lika mycket om vi minskar transporterna genom att handla närproducerat och småskaligt.

Enligt undersökningen riskerar vi att halka efter i forskningen, men varför bli ledande på något som saknar framtid?

Forskningen bör inte riktas in på att producera mer, utan på att öka kvalitén och  fördelningen av den mat som redan finns i gott och väl tillräcklig mängd.


Kommentarer

Genmanipulerad mat. — Inga kommentarer

Kommentera